Bahan-bahan
·
1 bungkus spagetti (any brands)
·
Sebotol sos spagetti traditional prego (guna la yang mana anda
suka)
·
1/2 bawang besar (potong dadu)
·
3 ulas bawang putih (ketuk je kalau malas)
·
1 paket daging cincang (x kisah banyak mana)
·
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk kasar)
·
Bebola daging @ ayam (saya guna yang sedia ada kat
market,kuantiti terpulang)
·
Mixed herbs @ daun parsley @ oregano @ mana2 herbs orang puteh
yang dirasakan sesuai (OPTIONAL) :)
·
Sedikit garam,gula untuk tambah perisa
·
3/4 sudu besar cili boh
·
1 @ 1/2 tin cendawan butang (dihiris nipis2)
Cara-cara
1.
Rebus spagetti bersama secubit garam dan minyak (masak) sehingga
lembut.toskan
2. Panaskan minyak.tumis bawang besar,bawang putih dan lada hitam
hingga layu.
3.
Masukkan pula cili boh dan tumis sampai garing (cili boh boleh
kurang @ lebih)
4.
Masukkan sos prego,biar 3,4 minit.Seterusnya masukkan daging
cincang.Gaul sampai daging diyakini masak :)
5.
Masukkan sedikit air (dalam 1 cawan,ikut kepekatan yang anda suka)
6.
Seterusnya,campakkan cendawan butang dan bebola daging anda :)
7.
Jangan lupa bubuh garam gula dan sedikit pak ajinamoto :) Kalau
rasa kuah terlalu cair,tambahkan 1 @ 2 sudu besar tepung jagung.
8.
Jangan lupa letak sedikit herbs yang anda suka (x letak pun x pe).
Biarkan sampai bebola daging masak. DONE ! :)
No comments:
Post a Comment