Spagetti Meatball


Bahan-bahan
·         1 bungkus spagetti (any brands)
·         Sebotol sos spagetti traditional prego (guna la yang mana anda suka)
·         1/2 bawang besar (potong dadu)
·         3 ulas bawang putih (ketuk je kalau malas)
·         1 paket daging cincang (x kisah banyak mana)
·         1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk kasar)
·         Bebola daging @ ayam (saya guna yang sedia ada kat market,kuantiti terpulang)
·         Mixed herbs @ daun parsley @ oregano @ mana2 herbs orang puteh yang dirasakan sesuai (OPTIONAL) :)
·         Sedikit garam,gula untuk tambah perisa
·         3/4 sudu besar cili boh
·         1 @ 1/2 tin cendawan butang (dihiris nipis2)
Cara-cara
1.       Rebus spagetti bersama secubit garam dan minyak (masak) sehingga lembut.toskan
2.      Panaskan minyak.tumis bawang besar,bawang putih dan lada hitam hingga layu.
3.       Masukkan pula cili boh dan tumis sampai garing (cili boh boleh kurang @ lebih)
4.       Masukkan sos prego,biar 3,4 minit.Seterusnya masukkan daging cincang.Gaul sampai daging diyakini masak :)
5.       Masukkan sedikit air (dalam 1 cawan,ikut kepekatan yang anda suka)
6.       Seterusnya,campakkan cendawan butang dan bebola daging anda :)
7.       Jangan lupa bubuh garam gula dan sedikit pak ajinamoto :) Kalau rasa kuah terlalu cair,tambahkan 1 @ 2 sudu besar tepung jagung.
8.       Jangan lupa letak sedikit herbs yang anda suka (x letak pun x pe). Biarkan sampai bebola daging masak. DONE ! :)

No comments:

Post a Comment